Nieuws

Diploma voor rijinstructeurs met mbo 4 onderwijsassistent

23 aug 16
babsamerica
, , ,
No Comments

De eerste acht rijinstructeurs hebben hun diploma binnen voor de gecombineerde pilot-opleiding mbo 4 Onderwijsassistent/Rijinstructeur. De instructeurs namen het bewijs in ontvangst bij René Brünen, mede-initiatiefnemer van het project.

De pilot is ontwikkeld om de opleiding van rijinstructeur naar een hoger plan te trekken. Op de opleiding onderwijsassistent leren de rijinstructeurs meer didactische en pedagogische vaardigheden die direct verband hebben met het lesgeven. Het initiatief ligt bij MBO-opleider ROC Da Vinci, Bovag Rijscholen, René Brünen en de Stichting Mobiliteit Nederland.

Meer didactische en pedagogische vaardigheden voor rijinstructeurs

Door deelname aan de mbo 4-opleiding zijn de instructeurs uiteindelijk breder inzetbaar binnen de branche en kunnen bijvoorbeeld onderwijs gaan ondersteunen of verzorgen. De bestaande groep krijgt ‘extra bagage’ mee om met alle soorten leerlingen om te kunnen gaan. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling om nieuwe instructeurs voor het vak op te leiden. Brunen: “We hebben het over verschillende niveau’s, leeftijden, problematieken en etnische achtergronden in de lesauto. Want met alle soorten mensen krijgt een instructeur te maken: van jong tot oud en van mbo’er tot gymnasiast.”

Volgens de initiatiefnemer wordt er tijdens de reguliere opleiding tot rijinstructeur weinig aandacht besteed aan de manier van informatie overdragen aan de doelgroep. “Wat ik merk is dat de papiertjes wel gehaald worden, maar dat de nieuwbakken instructeur vaak niet weet hoe op de verschillende leerlingen in de lesauto ingespeeld kan worden. Zodra je dat juist wél weet, kan er veel efficiënter les worden gegeven.”

Aanbieden opleiding

Er is nog wel onduidelijkheid over de voortgang van de opleiding.  Kenniscentrum Calibris, mede-initiatiefnemer van het programma, hevelt namelijk per augustus de opleiding en certificering over naar de sectorkamer. BOVAG is in gesprek met Da Vinci en andere scholen om mee samen te werken, zodat het traject er op de lange termijn als beroepsopleiding kan komen.

Bron: Verkeerspro